Kulak - Virtualization training

 
Virtualisatie is aan een vastberaden opmars bezig. Ze ontketent een kleine revolutie op gebied van het aantal benodigde servers, verminderen van het energieverbruik, het systeembeheer en de kost voor het beheren van de computersystemen. Niet in het minst wordt ook de software-ontwikkeling erdoor beïnvloed.

Vanwaar die hype? Hoe zit dat, vanaf wanneer heb je er voordelen mee en hoe groot zijn die dan? Waarop moet gelet worden en hoe begin je eraan? Wat gebeurt er precies in geval van falen van hardware of software?

Bij sommige vormen van Cloud Computing maakt virtualisatie een essentieel onderdeel uit van de Cloud Service die aangeboden wordt.
Wat maakt Cloud zo interessant?
Wat zijn de gevolgen voor de applicaties, oud en nieuw? Wat brengt het op?

Virtualisatie en Cloud zal ongekende mogelijkheden verschaffen omtrent de controle over de IT infrastructuur en de services die erop aangeboden worden, maar brengt ook nog ongekende risico's met zich mee.
Virtualisatie zal uiteindelijk mogelijk zijn voor alle bedrijven. Het opent tegelijk nieuwe uitdagingen op het gebied van beveiliging van gegevens en de services en van vendor neutrality.
 
Doelgroep
 
Deze opleiding is voor u bedoeld als u de huidige mogelijkheden, concrete toepassingen en implementatie op gebied van virtualisatie nader wil leren kennen. De opleiding richt zich op een breed publiek van IT managers, IT professionals, software developers, software architects, ..
 
 
Programma
 
Sessie 1: Algemene inleiding - Maandag 4 mei 2009

In de eerste sessie wordt uitgelegd wat virtualisatie is en waarom het al dan niet interessant kan zijn. Er wordt uitgelegd wat voor types virtualisatie er bestaan en wat hun belang is. Op een aantal van hen wordt dieper ingegaan: desktop en server virtualisatie. Er wordt een verdeling gedaan op de basismechanismen waarop virtualisatie gebaseerd is en de te verwachten evoluties op korte en lange termijn.

 

Sessie 2: Infrastructuur en Applicaties - Maandag 11 mei 2009

In deze sessie wordt ingegaan op een aantal andere types virtualisatie die heel belangrijk zijn, zoals infrastructuur, storage, databeheer en backup.
In het tweede deel van deze sessie bespreken we de gevolgen voor de applicaties.
De mogelijkheden voor de ontwikkeling van nieuwe applicaties of de vernieuwing van bestaande applicaties, zowel op het gebied van ontwikkelingsprocess als de middleware en de eigenlijke code van de applicaties, zijn substantieel en vormen een belangrijke stap vooruit.

Voor bestaande applicaties zijn er ook een aantal nieuwe mogelijkheden, die hier aan bod komen.

 

Sessie 3: Beheer van de virtuele omgeving en Cloud Computing - Maandag 18 mei 2009

Het eerste deel van deze sessie gaat in op de voorbereidingen en planning voor een virtualisatie project. Daarnaast geven we inzicht in de 'Return on Investment' van een virtualisatieproject, zodat het ook intern in het bedrijf kan verantwoord worden. Tot slot wordt het beheer en de beveiliging van gevirtualiseerde omgevingen besproken.
In het tweede deel van de sessie wordt het begrip Cloud Computing besproken. Cloud computing is een rechtstreeks gevolg van virtualisatie en geeft een grotere flexibiliteit voor tijdelijke en minder tijdelijke nood aan machines, rekenkracht en data opslag. In deze sessie wordt daar dieper op ingegaan.
 
More info

Veeam
RES
Citrix
VMware
Netapp
Microsoft
Trend Micro
Liquidware Labs